Kulturstigar på Smögen och Hasselösund

Hasselösundsstigen

Sandö

 

Idag är Sandö en halvö där barn­familjer njuter av bad­strand medan de aktiva joggar eller vandrar längs de vackra lederna. Smögens öråd har bland annat anlagt Vandrings­led västra Sandön som finns ut­märkt med karta och markeringar. 

Under 1920-talet bröts det sten på Sandö, vilket tydligt syns i land­skapet längst ut på änden. Leden som går över hela Sandö an­lades från början för att stenen skulle kunna transporteras med häst och vagn till ång­båts­bryggan i hamnen. Som mest var det 27 man som arbetade i norr­mannen Wegarts sten­brott på Sandö. Mycket av stenen gick på export, bland annat gat­sten till Buenos Aires, Argentina. Där kan du fortfarande vandra på bohus­länsk granit.

För några hundra år sedan var Sandö en fri­liggande ö. Där du står var det vatten. Med båt kunde du komma ut i Sandö­fjorden men också sjö­vägen ut i Ström­sund. Enligt vissa äldre källor ska Hassel­öns första be­byggda hamn legat ungefär vid bro­backen, ner mot parkeringen vid tennis­hallen (se station 11). När det blev för grunt att gå med båt där ska det ha an­lagts en ny hamn på norra sidan om Sandö­fjorden, unge­fär mitt emot kyrko­gården.

Det vita huset med brutet tak du ser tvärs över vägen kallas lokalt för Tore Sten­mans hus. Huset har byggts om, men delar av fastig­heten ska enligt säkra källor vara från 1723. 

I området runt Sandö­fjorden före­kommer lämningar av sten­kretsar som vittnar om att här före­kommit till­fälliga bo­städer under perioder, redan innan här fanns en fast be­folkning. För­modligen i sam­band med tidiga sill­perioder

Kyrko­gården invigdes 1952, efter flera års arbete och för­dröjningar. Bland annat be­hövdes det be­tydligt mycket mer spräng­sten för anläggning av vä­gbanken än vad som först var upp­skattat. Ett unikt inslag i an­läggningen var an­skaffandet av den er­forderliga ”begravnings­jorden”. Detta skedde genom upp­sugning av drygt 40.000 kubik­meter skal­sand från den intilliggande Sandö­fjorden.

Under andra världs­kriget byggdes det upp skytte­vallar på Sandö – där kyrkogården idag ligger. Öns skytteförening övade i beredskap mot en eventuell invasion. Skyttevallarna finns inte längre kvar.

Invigning av Sandös kyrkogård, år 1952, med biskop Bo Giertz i spetsen.

Halvor hade anläggning för uppsugning av skalsand i Sandöfjorden.

Kyrkogården anläggs. I bakgrunden syns skeppet Halvor samt en mindr båt vid den brygga som byggdes upp för att frakta in sanden till kyrkogården.

Skyttevallarna som kom upp 1939 på Sandö.

Begravning 1955.