Kulturstigar på Smögen och Hasselösund
Hasselösundsstigen
Sandö
Idag är Sandö en halvö där barnfamiljer njuter av badstrand medan de aktiva joggar eller vandrar längs de vackra lederna. Smögens öråd har bland annat anlagt Vandringsled västra Sandön som finns utmärkt med karta och markeringar.
Under 1920-talet bröts det sten på Sandö, vilket tydligt syns i landskapet längst ut på änden. Leden som går över hela Sandö anlades från början för att stenen skulle kunna transporteras med häst och vagn till ångbåtsbryggan i hamnen. Som mest var det 27 man som arbetade i norrmannen Wegarts stenbrott på Sandö. Mycket av stenen gick på export, bland annat gatsten till Buenos Aires, Argentina. Där kan du fortfarande vandra på bohuslänsk granit.
För några hundra år sedan var Sandö en friliggande ö. Där du står var det vatten. Med båt kunde du komma ut i Sandöfjorden men också sjövägen ut i Strömsund. Enligt vissa äldre källor ska Hasselöns första bebyggda hamn legat ungefär vid brobacken, ner mot parkeringen vid tennishallen (se station 11). När det blev för grunt att gå med båt där ska det ha anlagts en ny hamn på norra sidan om Sandöfjorden, ungefär mitt emot kyrkogården.
Det vita huset med brutet tak du ser tvärs över vägen kallas lokalt för Tore Stenmans hus. Huset har byggts om, men delar av fastigheten ska enligt säkra källor vara från 1723.
I området runt Sandöfjorden förekommer lämningar av stenkretsar som vittnar om att här förekommit tillfälliga bostäder under perioder, redan innan här fanns en fast befolkning. Förmodligen i samband med tidiga sillperioder
Kyrkogården invigdes 1952, efter flera års arbete och fördröjningar. Bland annat behövdes det betydligt mycket mer sprängsten för anläggning av vägbanken än vad som först var uppskattat. Ett unikt inslag i anläggningen var anskaffandet av den erforderliga ”begravningsjorden”. Detta skedde genom uppsugning av drygt 40.000 kubikmeter skalsand från den intilliggande Sandöfjorden.
Under andra världskriget byggdes det upp skyttevallar på Sandö – där kyrkogården idag ligger. Öns skytteförening övade i beredskap mot en eventuell invasion. Skyttevallarna finns inte längre kvar.

Invigning av Sandös kyrkogård, år 1952, med biskop Bo Giertz i spetsen.

Halvor hade anläggning för uppsugning av skalsand i Sandöfjorden.

Kyrkogården anläggs. I bakgrunden syns skeppet Halvor samt en mindr båt vid den brygga som byggdes upp för att frakta in sanden till kyrkogården.

Skyttevallarna som kom upp 1939 på Sandö.

Begravning 1955.