Kulturstigar på Smögen och Hasselösund

Evert Taube-stigen

Bron över Ålerännan

Bredabergsområdet börjar bebyggas omkring år 1870. Området är avskilt av en grund havsvik, kallad Ålerännan, som sträcker sig nästan upp till Storgatan och torget vid den här tiden.

Huset på första bilden är Bernsegången 1, tullmästare Lysells hus. Gatan har fått sitt namn efter Per Berndtzen. Han var en stor exportör av salt sill och makrill och hade sitt salteri i andra änden av gatan borta på Bredaberg. Vägen slutade ungefär där Bernsegången 14 ligger, och för att komma till salteriet, som låg på en ö, gick man på en liten gång – Bernsegången.

Dra i reglaget över bilden, för att jämföra samma plats i nutid och dåtid.

Per Berndtzens bror, lotsen August, bodde ett par hus bort, på andra sidan Ålerännan. Huset syns i vänster hörn på bild nr 2. Han ägde också två stora magasin, varav det ena syns tydligt i mitten på fotografiet i dåtid. Det andra magasinet låg precis bakom. Här kan man också skymta delar av stenbron som gick över till Bredaberg. Den lilla boden till höger om magasinet var Olle Carlssons tvättbod, och den flyttades in på grusplanen, närmare sjöbodarna. Där står den kvar.

På tredje bilden ser vi Ålerännan i förgrunden. Husen längst till vänster är baksidan av Bernsegången 1 och 3. Numera står det gula lilla bykhuset, syrénbuskaget och sopstationen mitt för denna vy.

Den fjärde bilden visar bron över till Bredaberg med Blå huset i förgrunden.