Museet ligger vid Kilevägen strax ovanför Smögenbryggan, skylt visar vägen vid Bryggans gästhem. Här vill hembygdsföreningen visa hur en fiskarfamilj bodde i slutet av 1800-talet. Eftersom föreningen även ställer ut annat från sina samlingar är det fler föremål i stugan än vad som förekom i ett helt vanligt hem.

Sommartid håller vi Fiskarstugan öppen för besök. Kontakta oss för gruppbesök under lågsäsong:
Eva Olsson, evasmogen@hotmail.com

Historik
Stugan byggdes 1850 av fiskaren Lars Johan Stranne. Det är ett dubbelhus med kök, stuga ”stövva”, kökskammare och instugekammare. På andra våningen finns en utvind, ett sommarrum och två skrubbar.
Dubbelhusen var den vanligaste hustypen på Smögen i mitten av 1800-talet. 1869 var det 55 hus av denna typ av befintliga 72 boningshus.

Stugan blir museum
Fiskarstugan har varit museum sedan 1977. En donation av Ester Kjerrström gjorde det möjligt för hembygds-föreningen att köpa huset. Det hade varit tomt sedan Lars Johan Strannes barnbarn, Agda, flyttat till ålderdomshemmet.

Förstugan
Fram till 1940-talet fick smögenborna hämta sitt vatten från samhällets brunnar. Vattentunnan, ok och två kors att lägga i spännerna minner om detta.

Köket
Den öppna spisen ersattes vid sekelskiftet av en järnspis. I kökssoffan var det en sovplats för ett eller två barn. Köket var arbetsrummet. Nättillverkningen var i huvudsak ett arbete för kvinnor och barn. Vintertid agnades backorna i köket. En segelduk lades på golvet för att skydda det mot de våta backorna, som man agnade med blåmusslor; ”skäl”. Segelduken på golvet blev senare målad, en föregångare till våra linoleummattor. Lägg märke till dekorationerna klippta av tidningspapper, och det handgjorda klockfodralet.

Kökskammaren
Den var ofta redskapsrum eller skafferi. Ibland användes kökskammaren som extra sovrum eller som bostad åt den äldre generationen. Här visar vi minnen efter författaren Ernst Lundberg; hans skrivbord, skrivmaskin, basker, glasögon och böcker.

Stugan
Detta rum kallades stövvan. Här var en kakelugn värmekällan. För övrigt har vi möblerat stugan på det vis som var vanligast på Smögen. I ett hörn står fars och mors säng. Vid långväggen finns en utdragssoffa. Matsalsbord och stolar är rummets centrala punkt. I ett hörn finns chiffonjén, där bibel, postilla, psalmbok och katekes ligger. En orgel visar att det blev ett visst välstånd i fiskarhemmen under 1800-talets sillperiod.
I stugan finns även en stor fotosamling och många tidningsurklipp. På 120 år tapetserades detta rum 13 gånger. Bitar av alla dessa tapeter finns samlade i en pärm.

Instugekammaren
Husets finrum var ofta stängt. Här finns byrå, brudkista och prov på fint sjömansarbete.

Utvind och sommarrum
Hit flyttade man på sommaren. Utvinden var ett förrådsutrymme. Här visar vi kläder, en vävstol, en stickstol för täcken, en stickmaskin som använts av Ester Kjerrström samt en av hennes stickade fiskartröjor. Mattan som sitter i vävstolen har inslag av fisknät, klippta i remsor.